Ateliers en inrichting


het vogelnest bevindt zich in een lichtrijke loft op de tweede verdieping met een mooi uitzicht op het industriële erfgoed van Gent. Binnen in het atelier is er resoluut voor gekozen om het industriële karakter van de ruimte zo veel mogelijk te behouden. De open ruimte werd onderverdeeld in vijf modern uitgeruste atelierzones van elk ongeveer 85m² waarbij er speciale aandacht is besteed aan het werkcomfort van de kunstenaars enerzijds en het behouden van het open en polyvalente karakter van de loft anderzijds.

de ruimte is groot en hoog en ondanks de dubbele beglazing is het ecologisch gezien onverantwoord om een dergelijke grote loft in koudere perioden volledig te verwarmen. Mede hierdoor en het feit dat het geheel zo mobiel mogelijk moet blijven, is er voor geopteerd om per atelierzone een kleinere afsluitbare module te plaatsen die de kunstenaars in staat stelt om ‘s winters op een verantwoorde manier te blijven doorwerken. Elke module kan volledig afgesloten en lichtdicht gemaakt worden, waardoor deze eveneens perfect kan functioneren als bureau, doca of als bergruimte voor de waardevolle spullen van de kunstenaars. De aanwezige luiken maken het mogelijk om de module lichtdicht te maken terwijl de rest van de ruimte indirect verlicht blijft.

elke werkzone heeft veel natuurlijke lichtinval, is voorzien van interne en externe verlichting en heeft verschillende stopcontacten. Per werkzone kunnen 1 tot max. 3 kunstenaars aan de slag en indien gewenst, kan men het eigen gedeelte door middel van mobiele wanden en plastic zeilen op een heel eenvoudige manier van de andere ateliers afsluiten. Verder is er internetaansluiting, een beperkt maar vrij toegankelijk machinepark en een gezamenlijke zone met natte cel (waterpunt, toiletten en keuken/bargedeelte).

alle aanwezige voorzieningen en architecturale beslissingen zijn erop gericht de volledige ruimte uiterst makkelijk manipuleerbaar te maken. In oorsprong is het een goed uitgerust kunstenaarsatelier, maar mits enige kleine aanpassingen wordt het een prestigieuze tentoonstellingsruimte met receptiefaciliteiten.

voor meer informatie omtrent de opbouw van het atelier verwijzen we je graag door naar onze facebook-pagina.