De ateliers aan de Nieuwevaart in Gent zijn sinds de oprichting in 2009 het kloppende hart van onze organisatie. Kunstenaars (beeldend, uitvoerend of toegepast) en andere creatievelingen kunnen bij ons terecht voor een atelierruimte voor korte of lange duur. Hieronder vind je meer info over onze werkplaatsen. Aanmelden voor een atelier kan via mail: info@hetvogelnest.be
De werkplaatsen van het vogelnest vzw bevinden zich op de 19de eeuwse industriële site van textielfabriek T. Vercoutere aan de Nieuwevaart in Gent. De oorspronkelijke fabriek dateert van 1865 en werd gebruikt voor de verwerking van textielafval (“lins bruts et étoupes”). Tussen 1899 en 1910 volgden grote uitbreidingswerken onder leiding van architect Schauvlieghe. In 1975 werd de site opgekocht door de huidige eigenaar, Immover 1865 nv. Tegenwoordig hebben tal van bedrijven en (culturele) organisaties hun intrek genomen in de voormalige industriële gebouwen.
Het vogelnest ligt geografisch op wandelafstand van vier verschillende wijken: Bloemekeswijk, Rabot/Blaisantvest, Wondelgem en Tolhuis/Sluizeken/Ham.
Het afgelopen decennium begon de heropwaardering van dit verouderde industriële stadsdeel van Gent. De laatste jaren kende de buurt een grondige vernieuwing op het gebied van wonen, werken en recreatie. Westvliet, Tondelier, Tribeca, Het Getouw en Gandae (sociale economie), het containerpark en het recent aangelegde Bloemekespark zijn hier slechts enkele voorbeelden van
het vogelnest bevindt zich in een lichtrijke loft op de tweede verdieping met een mooi uitzicht op het industriële erfgoed van Gent. Binnen in het atelier is er resoluut voor gekozen om het industriële karakter van de ruimte zo veel mogelijk te behouden. De open ruimte werd onderverdeeld in vijf modern uitgeruste atelierzones van elk ongeveer 85m² waarbij er speciale aandacht is besteed aan het werkcomfort van de kunstenaars enerzijds en het behouden van het open en polyvalente karakter van de loft anderzijds.
de ruimte is groot en hoog en ondanks de dubbele beglazing is het ecologisch gezien onverantwoord om een dergelijke grote loft in koudere perioden volledig te verwarmen. Mede hierdoor en het feit dat het geheel zo mobiel mogelijk moet blijven, is er voor geopteerd om per atelierzone een kleinere afsluitbare module te plaatsen die de kunstenaars in staat stelt om ‘s winters op een verantwoorde manier te blijven doorwerken. Elke module kan volledig afgesloten en lichtdicht gemaakt worden, waardoor deze eveneens perfect kan functioneren als bureau, doca of als bergruimte voor de waardevolle spullen van de kunstenaars. De aanwezige luiken maken het mogelijk om de module lichtdicht te maken terwijl de rest van de ruimte indirect verlicht blijft.
elke werkzone heeft veel natuurlijke lichtinval, is voorzien van interne en externe verlichting en heeft verschillende stopcontacten. Per werkzone kunnen 1 tot max. 3 kunstenaars aan de slag en indien gewenst, kan men het eigen gedeelte door middel van mobiele wanden en plastic zeilen op een heel eenvoudige manier van de andere ateliers afsluiten. Verder is er internetaansluiting en een gezamenlijke zone met natte cel (waterpunt, toiletten en keuken/bargedeelte).
alle aanwezige voorzieningen en architecturale beslissingen zijn erop gericht de volledige ruimte uiterst makkelijk manipuleerbaar te maken. In oorsprong is het een goed uitgerust kunstenaarsatelier, maar mits enige kleine aanpassingen wordt het een prestigieuze tentoonstellingsruimte met receptiefaciliteiten.
bij de inrichting van het vogelnest is er bewust voor gekozen om zoveel mogelijk milieuvriendelijke alternatieven te gebruiken zodat de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk zou blijven.
zo zijn de afsluitbare modules van het vogelnest geïsoleerd met stro en afgedankte kledij. Hiervoor schonken de locale vzw’s de Nood Lenigen, Tele-Kleding en de Koninklijke Dekenij Bloemekenswijk een deel van hun restfractie vodden en verzamelden de Gentse wassalons van NETEZON gedurende enkele maanden de kledij die vergeten werd door de bezoekers van hun salons. Door deze vodden aan te wenden als isolatiemiddel diende er geen nieuw isolatiemateriaal aangekocht te worden en verhinderden we dat 2500 kg textiel op de afvalberg terecht kwam. Een alternatieve en doeltreffende manier van recuperatie die ook rechtstreeks verwijst naar de oorspronkelijke activiteiten op de terreinen van T. Vercoutere: de verwerking van textielafval.
andere zaken die gerecupereerd werden, zijn de europaletten en citernes van de ecovriendelijke natte cel die samen met de vrienden van MIER werd ontworpen en uitgevoerd. Deze europaletten en citernes zijn 100% gerecupereerd en indien de structuur in een later stadium moet worden afgebroken, kunnen de paletten perfect opnieuw gebruikt worden.
ook de vleeshaken en plastic zeilen die de verschillende ateliers kunnen opdelen, de balken van de gemeenschappelijke werkbank en de aanwezige vogelkooien zijn gerecupereerd. Daarnaast is er gebruik gemaakt van FSC-gelabeld hout, alle verven en vernissen zijn oplosmiddelvrij en waar mogelijk werden zoveel mogelijk bouwmaterialen lokaal aangekocht. Maar ook meer voor de hand liggende zaken, zoals de keuze voor een 100% groene electriciteitsleverancier, het beperken van de hoeveelheid electriciteitsdraden en het gebruik van spaarlampen en spaarknoptoiletten zijn, net als de beslissing om slechts gedeeltes van het atelier te verwarmen, bewuste keuzes om het milieu zo weinig mogelijk te belasten.
inzake verlichting is er voor geopteerd om zoveel mogelijk lichtpunten dubbel te gebruiken. Het functionele licht van de modules wordt tevens gebruikt om de rest van de loft indirect te verlichten. De transparante aard van de citernes zorgt er dan weer voor dat de spaarlampen in de toiletten tevens dienst doen als indirecte verlichting van de omliggende ruimte.